Ως επιμελήτρια αυτής της ιστοσελίδας νιώθω την ανάγκη να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες για όσους συνέβαλαν με  υλικό ή εργασία για να δημιουργηθεί αυτή η σελίδα για τον Π.Πρεβελάκη . 

Η δημιουργία μιας ιστοσελίδας για τον Ρεθυμνιώτη συγγραφέα ήταν μέσα στα σχέδια μου από όταν ανέλαβα υπηρεσία ως Σχολική Συμβουλος στο νομό. Η συνάντηση και η συζήτηση που είχα με την καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης κ. Χρύσα Δαμιανάκη μαθήτρια του Π.Πρεβελάκη,  η οποία μιλούσε με τόση αγάπη και θαυμασμό για τον δάσκαλό της,  αποτέλεσε την αφορμή  για την ενασχόλησή μου με τα 100χρονα του Π.Πρεβελάκη και την υλοποίηση του αρχικού μου στόχου . 

 Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους Ρεθυμνιώτες που μου προσέφεραν υλικό και κυρίως την κ.Π. Τσάκωνα 'Αστρινού, φιλόλογο,  συγγενή του Π. Πρεβελάκη και τον κ. Μάνο Αστρινό, τέως Διευθυντή των Υπηρεσιών του Δήμου Ρεθύμνου,  που μου έδωσαν αδημοσίευτο υλικό από το αρχείο τους  σχετικό με την παιδική ηλικία του συγγραφέα και τις εκδηλώσεις που οργάνωθηκαν προς τιμή του από τον Δήμο Ρεθύμνου . Ευχαριστίες αρμόζουν και στην κ. Κωβαίου, υπεύθυνη των κλειστών συλλογών της Βιβλιοθήκης του Πανεπσιτημίου Κρήτης,  καθώς και τον Διευθυντή της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου κ. Παπιομύτογλου,που μου παραχώρησαν ψηφιοποιημένο φωτογραφικό υλικό.Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω με αλφαβητική σειρά τους Πανεπιστημιακούς και άλλους μελετητές του συγγραφέα που μου επέτρεψαν να αναρτήσουμε τα μελετήματά τους στην σελίδα αυτή.Δηλαδή τις/τους κ.κ.Μ. Αρετάκη, Θ. Δετοράκη,  Γ. Δημητρακάκη,  Αγγ. Καραθανάση, Αγγέλα Καστρινάκη, Ερ. Καψωμένο,  Ν. Νικολουδάκη,  Ν. Παπαδογιαννάκη, Στ. Φιλιππίδη που με προθυμία ανταποκρίθηκαν την πρόσκλησή μου .

Η ιστοσελίδα αυτή δεν θα είχε δημιουργηθεί χωρίς τον Μανώλη Μεταξάκη, που έκανε την αρχική διαμόρφωση, την στηρίζει τεχνικά και την φιλοξενεί σε δικό του χώρο με μεράκι και συνέπεια. Δεν θα είχε ωστόσο προχωρήσει χωρίς την στήριξη και εργασία του Μανώλη Τζαγκαράκη που καταχώρησε μέρος του υλικού  εισηγήθηκε τεχνικές βελτιώσεις και τέλος  σχεδίασε και υλοποίησε το «Κυνήγι των θησαυρών ......του Πρεβελάκη» .Αυτά ωστόσο δεν θα ήταν αρκετά για τη δημιουργία και λειτουργία της σελίδας αν δεν εργάζονταν με καλή διάθεση η συνεργάτιδά μου Αθηνά Δημητρακάκη που σκανάρισε το υλικό και φρόντιζε κάθε φορά να καταχωρείται και η Ελένη Βαλσαμίδου, που δημιούργησε αρχικά ένα χώρο για το αφιέρωμα στον Π. Πρεβελάκη, στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Ρεθύμνου. Όλους τους παραπάνω συναδέλφους τους ευχαριστώ πολύ.

Ευχαριστίες οφείλω ωστόσο και στην οργανωτική ομάδα του Κυνηγιού των θησαυρών .....του Πρεβελάκη που με τις συναντήσεις μας όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού έβαλαν κι αυτοί ένα λιθαράκι στηρίζοντάς με έμμεσα ηθικά για να συνεχίσω να αφιερώνω πολύτιμες ώρες από το χρόνο μου στην ολοκλήρωση αυτού του έργου .Σημαντική ήταν η στήριξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ρεθύμνου που στήριξε ενεργά όλες τις προσπάθειες για τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη Γέννηση του Π.Πρεβελάκη. Μεγάλο μέρος του φωτογραφικού υλικού που περιλαμβάνεται στην ιστοσελίδα ψηφιοποιήθηκε χάρη στη χρηματοδότηση που δόθηκε από τη  ΝΑΡ για τις εκθέσεις στις σχολικές βιβλιοθήκες .Θα ΄ταν άδικο κλείνοντας αυτό το ευχαριστήριο  να μην κάνω αναφορά στον κ.  Γ. Γεωργουλάκη Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Ρεθύμνου που με τη στάση του κατάφερε να δημιουργήσει κλίμα συνεργασίας και σύμπνοιας μέσα στη Διεύθυνση,  ώστε να είναι δυνατόν να παράγεται έργο με χαρά.

 

Η Σχολική Σύμβουλος των Φιλολογων Ρεθύμνου

 

Δρ. Αγγελική Καψάσκη